Amfibik Araç Projesi
İnsanlık, tarihi boyunca, kendini ve eşyalarını taşıyacak araçlar keşfetmeye çalışmıştır. Karada, denizde ve havada seyahat edebileceği birçok vasıta bulmuş ve bunları zamanın teknolojisinin elverdiği ölçüde geliştirmiştir. Fakat izlenmesi gereken rotalarda birden çok araca ihtiyaç duyması sebebiyle bir takım güçlükler yaşamıştır. Bu sebepten ötürü, karada ve suda, suda ve havada, karada ve havada hareket edebilen araçlar yapmaya çalışmıştır.
Bu projede, toplam ağırlığı 300 kg olan, iki kişi taşıma kapasiteli, hava – yağ soğutma sistemli, üç temel kaldırma haznesine sahip, fiberglas malzemeden üretilmiş Türkiye’nin ilk (1999) sivil amaçlı amfibik aracı imâl edilmiştir.
Faydaları
-
Özellikle deniz ve göl kenarında kurulmuş şehirlerin ulaşım sorunlarının giderilmesinde alternatif bir çözümdür. Amfibik araç sayesinde, deniz geçişlerinin sağlandığı köprü, tünel, vapur ve teleferik sistemlerinin inşa edilmesine ve işletilmesine gerek kalmayacak veyahut daha az sayıda olmaları sağlanacaktır.
-
Günümüzde yapılan istatistiksel çalışmalarda, insanlar seyahatlerini büyük oranda yalnız olarak yapmaktadırlar. Bu yüzden deniz ulaşımında hâlihazırda kullanılan yöntemler çok da gelecek vaadetmemektedir. Bütün su yüzeyinin istenilen her kesiminin ulaşım yolu olarak kullanılabilmesi sayesinde toplumun ulaşım memnuniyeti sağlanabilir.
-
Amfibik araçların kullanılmasıyla, trafik sıkışıklıklarında oluşan fazla yakıt harcanımı engellenir ve oluşan emisyonların önüne geçilerek doğa korunur.
-
Trafikte boşa geçen zaman, geri kazanılarak insanların, kendilerine ve ailelerine ayırdıkları yaşam süre arttırılır.
-
Şehircilik bünyesinde, klasik ulaşım yollarının bulunduğu bölgeler gelişirken, amfibik araçların kullanımıyla tüm kıyı şeritlerinin eşit miktarda şehirleştirilmesi sağlanır. Bu sayede, yoğun şehirleşmenin önüne geçilebilir.
-
Ülke çapında denizciliğin geliştirilmesinde öncü rol oynayarak, bu sektörde değişik ihtiyaçların karşılanmasını hedefleyen yeni sanayi dallarının oluşmasını sağlar.
|